BACCHANTE

BACCHANTE (ERNEST WIJNANTS)

‘Bacchante’: in de Griekse en Romeinse mythologie volgelinge van Dionysos-Bacchus, god van de wijn. De staande figuur in brons uit 1928 wordt in 1931 aangekocht door de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en is ook daar te zien. Vooral in het kapsel herken je de hand van de houtsnijwerker, die kleine versieringen en details aanbrengt alsof de beitel wordt gehanteerd.

Ernest Wijnants ontpopt zich al heel jong als een talentrijke houtsnijder, wanneer hij als jonge man in de meubelindustrie is tewerkgesteld. Op eenentwintigjarige leeftijd is hij reeds meestergast. Hij raakt hij goed bevriend met stadsgenoot, beeldhouwer en schilder, Rik Wouters. Hij schildert in de lijn van het impressionisme met af en toe echo’s van het fauvisme. In 1917 keert hij terug naar de beeldhouwkunst.

Zijn hele oeuvre als beeldhouwer is een ode aan de vrouw, naakt of onder een licht gewaad.  In zijn sculpturale zoektocht  wil hij peilen naar de ziel van de vrouw. Hij bezingt haar slankheid, sensualiteit, weelde, vruchtbaarheid. Vandaar dat hij zich minder bekommert om het detail dan om de krachtige, esthetische vormgeving van een beeld. Soms ademen zijn beelden een vleugje exotisme, zeker de vroegste beelden. Dit exotisme is enkel te merken in de decoratieve elementen: een aparte haartooi of een oosters geïnspireerd sieraad.  In zijn latere werken legt hij meer de nadruk op stilering.

 

WIJNANTS Ernest (1878-1964)

Houtsnijder in de Mechelse meubelindustrie, beeldhouwer, schilder. Opleiding in de academie in Mechelen en vanaf 1906 in Brussel. Eerste individuele tentoonstelling in 1911 in Brussel. In 1926 benoemd tot leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Vanaf 1931 leraar aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Krijgt onderscheidingen, waaronder de ‘Prijs Edmond Picard’ (1926) en de ‘Grote Prijs der Plastische Kunsten’ (1938). Ontwerpt in 1936 het muntstuk van één frank, dat tot 1952 in omloop is. Is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten (1938) en exposeert veelvuldig in binnen- en buitenland.

 

Kunst in de Stad, 15 juni 1991