TIJDELIJKE TENTOONSTELLING “KUNST IN DE STAD VZW” IN WOONZORGCENTRUM HET HOF

TIJDELIJKE TENTOONSTELLING ‘KUNST IN DE STAD VZW’ in WOONZORGCENTRUM HET HOF-VERLENGD TOT EIND FEBRUARI 2020

Sint-Niklaas

Woon-zorgcentrum HET HOF en KUNST IN DE STAD VZW ontmoeten elkaar in een tijdelijke tentoonstelling voor bewoners, bezoekers en liefhebbers van beeldende kunst.

Kunst in de Stad VZW is een privé-initiatief dat in 1973 ontstond met als doel het openbaar kunstbezit in Sint-Niklaas en deelgemeenten uit te breiden en van Sint-Niklaas een kunststad te maken.

Vanaf 1979 worden jaarlijks, bij het lidmaatschap, grafische werken aangeboden. Hierdoor verwierf Kunst in de Stad ruim 120 grafische werken: houtgravures, zeefdrukken, linosneden, steendrukken, burijngravures en etsen. Anderzijds brengt men kunst bij de mensen door openbare ruimten te verfraaien. Zo groeide Sint-Niklaas uit tot een heuse kunststad met uitmuntende beeldhouwwerken.

Inspelend op de vraag en het initiatief van de dienst ergotherapie van WZC Het Hof om leegstaande ruimtes een culturele invulling te geven in afwachting van de totaalrenovatie van het WZC, heeft Kunst in de Stad een tijdelijke tentoonstelling opgebouwd.

In de hal heeft men gekozen voor werken van voornamelijk Wase kunstenaars met oog op herkenning door de bezoekers. Raf Coorevits, Karel Mechiels, Vera Neels, Peter Bosteels, Romain Malfliet, Gerard Gaudaen en anderen komen aan bod. Meerdere van deze grafici waren destijds verbonden aan de Stedelijke kunstacademie, aan de overzijde van de Hofstraat. In één van de kamers wordt speciaal aandacht geschonken aan kleuretsen van Hugo Besard, Antwerps graficus met wereldfaam en diens collega Bert Want. Beiden maakten ze een reeks over de hoofdpersonages van het epos ‘Reinaert De Vos’, gekend bij elke Waaslander en Reinaert-liefhebber. Ook zijn er enkele schilderijen van Georges Fonteyn te bezichtigen, een schenking van de familie Fonteyn aan Kunst in de Stad.

Verder wordt aan de hand van kunstfoto’s van Paul De Malsche een overzicht gegeven van de ruim 50 beeldhouwwerken die Kunst in de Stad reeds heeft gerealiseerd. Overigens kan men via een brochure, met uitgestippelde beeldenwandeling deze beeldhouwwerken ter plaatse bekijken. Een absolute aanrader.

Maakt u binnenkort een mooie herfstwandeling in het centrum van de Stad, of brengt u een bezoek aan een bewoner van het woonzorgcentrum? Maak dan zeker tijd voor een bezoekje aan WZC Het HOF waar momenteel overigens ook een tentoonstelling van het Tabaksmuseum is ondergebracht. De tentoonstelling vindt plaats in de hal en in de kamers aan de rechterzijde van de benedenverdieping en is rolstoeltoegankelijk. Tot eind januari 2020 doorlopend open tussen 9 en 18 uur. Inkom gratis.

Namens het bestuur,

 

Dirk Van den Broeck,

Voorzitter