BACCHANTE

BACCHANTE (ERNEST WIJNANTS)

Even verder, net voorbij de hoek Dr. Verdurmenstraat en voorbij de hoek Regentiestraat, worden we achtereenvolgens opgewacht door twee beelden van Ernest Wijnants. Zij vertellen elk hun eigen verhaal.

‘Bacchante’ : Deze staande figuur in brons uit 1928 wordt in 1931 aangekocht door de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en is aldus ook daar te bezichtigen. Vooral in het kapsel herken je de hand van de houtsnijwerker die kleine versieringen en details aanbrengt alsof de beitel wordt gehanteerd.

‘Gratie’ : Net als ‘Bacchante’ is dit beeld uit 1917 in typische art-decostijl herkenbaar in de haartooi en de versieringen die zijn uitgewerkt. Het beeld maakt deel uit van de beeldengroep ‘Drie Gratiën’, die voor Wijnants de doorbraak betekent. In de beeldengroep vallen de detaillistisch uitgewerkte kapsels meteen op.

Ernest Wijnants ontpopt zich al heel jong als talentrijk houtsnijder wanneer hij als jonge man in de meubelindustrie is tewerkgesteld. Op eenentwintigjarige leeftijd is hij reeds meestergast. Hij raakt hij goed bevriend met stadsgenoot, beeldhouwer, schilder en oom Rik Wouters. Zijn hele oeuvre is een ode aan de vrouw. Hij bezingt haar slankheid, sensualiteit, weelde, vruchtbaarheid. Hij bekommert zich minder om het detail dan om de esthetische vormgeving, soms met een vleugje exotisme. Zijn stijl sluit aan bij de zuivere, verstilde figuren van George Minne en bij de gotische beeldhouwkunst.

 

WIJNANTS Ernest (1878-1964)
Houtsnijder in de Mechelse meubelindustrie. Opleiding in de academie in Mechelen en vanaf 1906 in Brussel. Eerste individuele tentoonstelling in 1911 in Brussel. In 1926 benoemd tot leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Vanaf 1931 leraar aan het Nationaal Hoger instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Krijgt onderscheidingen, waaronder de ‘Prijs Edmond Picard’ (1926) en de ‘Grote Prijs der Plastische Kunsten’ (1938). Ontwerpt in 1936 het muntstuk van één frank dat tot 1952 in omloop is. Is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten (1938) en exposeert veelvuldig in binnen- en buitenland.

 

Kunst in de Stad, 15 juni 1991