CONCERT HET KUIJKEN-KWARTET

Concert Kunst In De Stad - zondag 6 oktober 2024 - om 15 uur - in de O.- L.- Vrouwkerk in Sint-Niklaas

 

Het wonderlijke en onvolprezen Requiem was één van de laatste werken van Mozart. Hij overleed in 1791 op 36 jarige leeftijd vóór hij het helemaal  kon afwerken. Mozart was een diep spirituele, universele geest. Vandaar dat hij ook moeiteloos alle ’wereldlijke’ aspecten van de samenleving,  waarvan hij deel uitmaakte, een plaats kon geven in zijn levensfilosofie en ook meesterlijke opera's naliet over toen zeer gewaagde en kritische thema’s.

 

De oorspronkelijke bezetting van het Requiem omvat vier vocale solisten, koor en  orkest. De tekst is die van de traditionele katholieke Requiem-mis. Het werk werd na zijn dood door verschillende componisten verder afgewerkt, te beginnen met enkele van zijn leerlingen en volgelingen. Tot op vandaag wagen sommigen zich eraan het nóg beter te kunnen.

 

De bewerking voor Strijkkwartet, die het Kuijken-Kwartet presenteert, dateert uit ca. 1820 en werd gemaakt door ene Peter Lichtenthal. Hij was arts van beroep en in Milaan zeer bevriend met Karl, één van Mozarts zonen. Zijn bewerking steunt op de door Xavier Süssmayer voltooide versie, die intussen een grote verspreiding genoot. Zonder enige vocale medewerking en met slechts vier spelers komt hier de uitzonderlijke, ‘afgrondelijke’ kwaliteit van Mozarts Requiem-compositie wonderlijk tot haar recht.

 

 

Prijs 25 euro per kaart (studenten 20 euro)

te storten op BE15 3930 0531 9430 Kunst in de Stad Vzw

Kaarten mailen naar : info@kunstindestad.be

bij M. De Bruyne 0474/57.13.35