AGELESS LOVE

AGELESS LOVE (DELPHINE VAN SAKSEN-COBURG)

Het monumentale beeld is wellicht de meest merkwaardige sculptuur in de stad. Niet alleen omwille van de faam van de kunstenares maar ook omwille van de uitzonderlijke omstandigheden waarin het kunstwerk tot stand is gekomen.

 

Hoe dan ook, het is het juiste beeld, op de juiste plaats en op het juiste moment.

 

Heel het oeuvre van Delphine draait om de expressie van emoties.  Haar persoonlijk leven, haar strijd om erkenning en respect zijn onlosmakelijk verbonden met haar artistieke realisaties.

 

Ageless Love is tot stand gekomen in een uitzonderlijke periode. De feestelijke onthulling valt, bijna dag op dag, samen met de toenadering en verzoening van de kunstenares met haar koninklijke familie. Tegelijkertijd stevent de tweede coronagolf regelrecht af op een desastreuze climax.

 

De samenloop van deze gebeurtenissen geven aan dit beeld een bijzondere betekenis. Meer dan ooit is er behoefte aan solidariteit en liefde. Vooral bij de zwakkere medemens, de senioren en de jongeren, maar ook bij de zorg- en hulpverleners die op deze site verblijven of werkzaam zijn. De monumentale sculptuur straalt een ongelooflijk positieve boodschap uit. Het koude staal wordt omgesmeed tot liefde. De letters van het woord ’love’ zijn luchtig, elegant en zwierig. Enkel de ‘o’ en de ‘v’ steunen op een voetstuk in de vorm van een goudklomp. Liefde is immers een uiterst kostbaar goed.

 

De kunst van Delphine transformeert de persoonlijke, vaak erg traumatische ervaringen in een warme en positieve levenshouding.

 

Delphine

 

Delphine van Saksen-Coburg, prinses van België, is geboren in Ukkel op 22 februari 1968. Ze is een buitenechtelijke dochter van koning Albert II van België en draagt tot 1 oktober 2020 de naam Delphine Boël.

In Londen volgt zij een kunstopleiding aan de Chelsea School of Arts and Design. Haar kunst is vaak een verwijzing naar koninklijke toestanden maar ook een aanklacht van hypocrisie, hardvochtigheid en sensatiezucht. De nood aan genegenheid, erkenning en liefde komt voortdurend aan bod.

Ze exposeert werk op de Biënnale van Venetië (2003), in het museum van Elsene (2017) en in diverse buiten- en binnenlandse galerijen. Ze is gastdocente aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Antwerpen (2002) en aan de kunstacademie van Maastricht (2002).

In 2020 maakt zij een groot schilderij voor het Rode Kruis van België. Voor Kunst in de Stad vzw ontwerpt ze het monumentale beeld in cortenstaal ‘Ageless Love’ , Gerdapark, Abingdonstraat te Sint-Niklaas.

https://www.delphinedesaxecobourg.com/

 

 

Kunst in de Stad, 17 oktober 2020