BUSTE AUGUST VANDENBULCK (WERNER HEYNDRICKX)
August Vandenbulck werd op 24-03-1885 in Sint-Niklaas geboren als enige zoon van Lodewijk Vandenbulck en Henriette Verbruggen. Hij overleed in 1971 en was getrouwd met Martha Van Cotthem (1889-1969). Ze kregen twee kinderen, Marcel (1921-2013) en Beatrijs (1928-1943).
Hij behaalde het diploma Latijn-Griekse humaniora in 1903 en begon op 1 oktober te werken bij de Spoorwegmaatschappij Mechelen-Terneuzen.
In 1905 werd hij aangesteld als ‘bureelbediende ten stadhuize’ van de stad Sint-Niklaas. Ook was hij leraar natuurkunde aan de Stedelijke Nijverheidsschool van 1908 tot 1919.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij verantwoordelijk voor de verdeling van suiker, stroop en kunsthoning tussen de 14 gemeenten van de linker Schelde-oever.
In 1918 werd hij uit zijn ambt ontzet wegens zijn activistische denkwijze.
Tussen 1919 en 1941 werkte hij als boekhouder voor een aantal Wase firma’s. In 1925 was hij beheerder-handelsbestuurder bij de nv. Tissages Bruggeman. Die samenwerking stopte op 31-12-1938 wegens onenigheid met de voorzitter over de Vlaams-Nationale overtuiging van August.
In 1941 wou hij stadssecretaris Désiron opvolgen, hoewel hij eigenlijk niet aan de meeste criteria beantwoordde. Hij beschouwde dit als een vorm van eerherstel. Om zijn doel te bereiken schakelde hij de plaatselijke afdeling van het VNV in, maar ook nationale kopstukken als August Borms, Gerard Romsée en Victor Leemans. Hij kreeg die job niet, maar kwam wel op de Werbestelle terecht.
Na de oorlog werd hij veroordeeld wegens collaboratie. Eind 1948 kwam hij vrij na vier jaar gevangenschap. Hij was toen 63 jaar.
Tot op vrij hoge leeftijd was hij reisbegeleider bij de VTB.
Hij had veel contact met plaatselijke kunstenaars als Sander Wijnants, Lea Steppe, Werner Heyndrickx en René De Lannoy.
In 2012 verkocht de familie “De Stadsdame” van Sander Wijnants en een zelfportret van René De Lannoy aan de stad Sint-Niklaas. Het portret van de jonggestorven Beatrijs door De Lannoy (1943) en de bronzen buste van August door Werner Heyndrickx (1938) zijn nog steeds in het bezit van de familie.
Met dank aan Gudrun Vandenbulck voor de info
HEYNDRICKX Werner (1909 – 1986)
Werner Heyndrickx is een beeldhouwer van portretten en figuren. Zijn vader, Joseph Heyndrickx, was steenkapper. Opleiding aan de academies van Sint-Niklaas en Antwerpen en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen in het atelier van Ernest Wijnants. Leraar beeldhouwen aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas en aan het Hoger Instituut te Antwerpen.
Het atelier van Werner Heyndrickx was gelegen vlak bij het kerkhof van Tereken. Voor het bronsgieten deed hij beroep op een vaste bronsgieter, Achiel Vindevogel, in Zwijnaarde. Hij hechtte ook veel belang aan de patina van een beeld.
Vooral in zijn vroege werken is duidelijk de invloed zichtbaar van zijn leraars, Arthur Dupon en zeker van Ernest Wijnants: in de monumentaliteit en in de herleiding van een beeld tot een aantal gestileerde vlakken. Deze eerder synthetiserende stijl is te herkennen in de sobere apostelbeelden die Werner Heyndrickx maakte voor de Christus Koningkerk te Sint-Niklaas. Al zijn de hoofden, de handen en de voeten met precisie en detaillering uitgewerkt, de verticale plooien zijn gestileerde vlakken. In de beelden ‘Contemplatie’ en ‘Familie’ is deze stilering eveneens duidelijk.
De portretten van Werner Heyndrickx getuigen van een scherpe waarneming. Zij zijn het resultaat van een blijvend zoeken naar een trefzekere gelijkenis en het karakter van de geportretteerde.
Hij nam deel aan heel wat tentoonstellingen in binnen- en buitenland: te Antwerpen, Gent, Luik, Namen, Parijs, Praag en Bratislava. Prijzen: de ‘Godecharleprijs’, de ‘Van Leriusprijs’, de ‘Prijs Doutrelon de Try’ en de ‘Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Beeldhouwkunst’.
Kunst in de Stad toont van Werner Heyndrickx een vijftiental werken.
- 44-Buste August VdBulck
- 44-Buste August VdBulck
- 44-Buste August VdBulck
- 44-Buste August VdBulck
Kunst in de Stad, 24 april 2010