BUSTE ADOLF CREYNS

BUSTE ADOLF CREYNS (WERNER HEYNDRICKX)

Adolphe Cryns (1903 - 1991)

Hij was gehuwd met Fernande Hommelen en had een dochter Denise.

Hij werkte van 1924 tot 1933 in Leopoldstad in Belgisch Kongo en was politiecommissaris van Sint-Niklaas van 1939 tot 1968.

Bij de mobilisatie van het Belgische leger wordt hij onder de wapens geroepen, maar door tussenkomst van burgemeester Heyman kon voor onbepaalde duur zijn ambtsbezigheden hervatten.

Hij kon relatief goed overweg met de oorlogsburgemeester Van Haver omdat beide oprecht bekommerd waren om het welzijn van de burgers, maar Cryns geloofde niet in een Duitse eindzege.

Hij probeerde koelbloedig om de uitvoering van de Duitse “ordnungen” op de lange baan te schuiven: "tijd winnen" en "rond de pot draaien" was zijn devies.

De Duitsers hadden er duidelijk geen weet van dat commissaris Cryns een zeer actieve rol speelde in het verzet. Hij trad toe tot het Belgisch Legioen, het latere Geheim Leger en opereerde er als inlichtingenagent. Hij verzamelde voor het verzet nuttige informatie, en ging geregeld snuffelen op de bureaus van de vijand. Hij besprak sabotageplannen met de leiding van de verzetsgroeperingen en leidde de Duitse recherche op een verkeerd of dood spoor.

Cryns was zich er wel degelijk van bewust dat hij met vuur speelde en gevaar liep om gearresteerd te worden. Toch is dit nooit gebeurd.

Hij was waarschijnlijk een figuur die niet gemakkelijk te doorgronden was en toch is dat net wat Werner Heynderickx naar voor laat komen in zijn werk.

Hij zet hier een man neer in zijn galauniform, die gezag en vastberadenheid uitstraalt en maar toch niet zomaar te doorgronden is.

Na de bevrijding vielen Cryns internationale en nationale eerbewijzen te beurt voor zijn sleutelrol in het verzet.

 

HEYNDRICKX Werner (1909 – 1986)

 

Werner Heyndrickx is een beeldhouwer van portretten en figuren.  Zijn vader, Joseph Heyndrickx, was steenkapper.  Opleiding aan de academies van Sint-Niklaas en Antwerpen en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen in het atelier van Ernest Wijnants.  Leraar beeldhouwen aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas en aan het Hoger Instituut te Antwerpen.

Het atelier van Werner Heyndrickx was gelegen vlak bij het kerkhof van Tereken.  Voor het bronsgieten deed hij beroep op een vaste bronsgieter, Achiel Vindevogel, in Zwijnaarde.  Hij hechtte ook veel belang aan de patina van een beeld.

Vooral in zijn vroege werken is duidelijk de invloed zichtbaar van zijn leraars, Arthur Dupon en zeker van Ernest Wijnants: in de monumentaliteit en in de herleiding van een beeld tot een aantal gestileerde vlakken.  Deze eerder synthetiserende stijl is te herkennen in de sobere apostelbeelden die Werner Heyndrickx maakte voor de Christus Koningkerk te Sint-Niklaas.  Al zijn de hoofden, de handen en de voeten met precisie en detaillering uitgewerkt, de verticale plooien zijn gestileerde vlakken.  In de beelden  ‘Contemplatie’ en ‘Familie’ is deze stilering eveneens duidelijk.

De portretten van Werner Heyndrickx getuigen van een scherpe waarneming.  Zij zijn het resultaat van een blijvend zoeken naar een trefzekere gelijkenis en het karakter van de geportretteerde.

Hij nam deel aan heel wat tentoonstellingen in binnen- en buitenland: te Antwerpen, Gent, Luik, Namen, Parijs, Praag en Bratislava. Prijzen: de ‘Godecharleprijs’, de ‘Van Leriusprijs’, de ‘Prijs Doutrelon de Try’ en de ‘Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Beeldhouwkunst’.

Kunst in de Stad toont van Werner Heyndrickx een vijftiental werken.

 

Kunst in de Stad, 24 april 2010