FIGUUR IN LOVER (JAN ALFONS KEUSTERMANS)

33. FIGUUR IN LOVER (JAN ALFONS KEUSTERMANS)

Aan de andere zijde van de Hospitaalstraat bevindt zich het rusthuis ‘De Plataan’. Op de muur bij de ingang is het bas-reliëf ‘Figuur in Lover’ aangebracht. Deze instelling ontfermt zich over personen die geestelijk te verzwakt zijn om nog in de gewone maatschappij te functioneren. Zij zijn als het ware uit hun natuurlijke biotoop ontworteld.

Het schrijnende van deze situatie heeft de kunstenaar gevoelig uitgebeeld. De verschrikte, naakte mens heeft zich verscholen in een nis van beschermend lover, wat de idee van de kwetsbaarheid van de mens maar ook de eenheid van mens en natuur tot uitdrukking brengt.

Jan Alfons Keustermans heeft het bas-reliëf in rode zandsteen uitgevoerd. Het is een schoolvoorbeeld van een ‘taille directe’, de oudste vorm van het beeldhouwen: uit de vorm van de natuursteen groeit het beeld bijna organisch tot de diepere betekenis ervan tot uitdrukking is gebracht.

Keustermans heeft het vak van beeldhouwer geleerd als houtsnijder, als restaurateur aan gebouwen en door te werken bij grafzerkmakers. Zijn thema’s zijn hoofdzakelijk het vrouwelijk naakt en composities met meerdere figuren. Hij werkt zowel in arduin, brons, gips, klei, marmer, polyester als steen. Aanvankelijk maakte hij ook veel religieus werk in verschillende houtsoorten. In de jaren tachtig ontstonden een aantal werken geïnspireerd door de angst voor de atoombom die de mensheid kon vernietigen. Keustermans’ werk evolueert van figuratief naar een volledig abstracte vormgeving. De abstracte werken omschrijft hij als ‘gedenkstenen’. Zijn tekeningen zijn sculpturen op papier.

KEUSTERMANS Jan Alfons (1940)
Jan Alfons Keustermans, beeldhouwer, medailleur, tekenaar, studeert o.m. aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Tot 2000 directeur van de Stedelijke Academie te Antwerpen. Hij behaalt meerdere prijzen voor beeldhouwkunst. 1958 : ‘Prijs Mistler’, 1959 : ‘Prijs Jussiant’, 1960 : ‘Prijs T. Van Lerius’ en ‘Prijs der Solidariteit’ (Club XII), 1961 : ‘Prijs Janssens de Varebeke’, 1962 : ‘Prijs M. Oppeneimer’ (Club XII), 1963 : ‘Prijs Hendrickx’ (Club XII), 1964 : ‘Prijs Bugatti.’ Heeft ruim 750 werken, waaronder tal van portretten, op zijn naam staan. Directeur van de Academie voor Schone Kunsten te Turnhout. Ontwerper van medailles. In 1994 wint hij de wedstrijd van het Ministerie van Financiën voor het maken van een portret van koning Albert II op de Belgische munt. In 1997 ontwerpt hij een gelijkaardige uitvoering voor de euromunt.
Keustermans signeert zijn kleiner werk met het monogram ‘Jake’.

Kunst in de Stad, 7 september 1985