FIGUUR IN LOVER (JAN ALFONS KEUSTERMANS)
Aan de andere zijde van de Hospitaalstraat bevindt zich het WZC ‘De Plataan’. Op de muur bij de ingang is het bas-reliëf ‘Figuur in Lover’ aangebracht. In dit gebouw verblijven personen die door hun kwetsbaarheid extra zorg nodig hebben.
Deze situatie beeldt de kunstenaar gevoelig uit. De verschrikte, naakte mens heeft zich verscholen in een nis van beschermend lover, wat de idee van de kwetsbaarheid maar ook de eenheid van mens en natuur tot uitdrukking brengt.
Jan Alfons Keustermans voert het bas-reliëf uit in rode zandsteen. Het is een schoolvoorbeeld van een taille directe, de oudste vorm van het beeldhouwen: uit de vorm van de natuursteen groeit het beeld bijna organisch zodat de diepere zin ervan tot uitdrukking komt.
Keustermans leert het vak van beeldhouwer als houtsnijder, als restaurateur aan gebouwen en door te werken bij grafzerkmakers. Zijn thema’s zijn hoofdzakelijk het vrouwelijk naakt en composities met meerdere figuren. Hij werkt zowel in arduin, brons, gips, klei, marmer, polyester als in steen. Aanvankelijk maakt hij ook veel religieus werk in verschillende houtsoorten. In de jaren tachtig ontstaat een aantal werken, geïnspireerd door de angst voor de atoombom, die de mensheid kan vernietigen. Keustermans’ werk evolueert van figuratief naar een volledig abstracte vormgeving. De abstracte werken omschrijft hij als ‘gedenkstenen’. Zijn tekeningen zijn sculpturen op papier.
KEUSTERMANS Jan Alfons (1940)
Jan Alfons Keustermans is beeldhouwer, medailleur en tekenaar. Studeert o.m. aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen en is tot 2000 directeur van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Turnhout. Hij behaalt meerdere prijzen voor beeldhouwkunst. 1958: ‘Prijs Mistler’, 1959: ‘Prijs Jussiant’, 1960: ‘Prijs T. Van Lerius’ en ‘Prijs der Solidariteit’ (Club XII, Accademie Antwerpen), 1961: ‘Prijs Janssens de Varebeke’, 1962: ‘Prijs Familie Oppenheimer’ (Club XII, Accademie Antwerpen), 1963: ‘Prijs Hendrickx’ (Club XII, Accademie Antwerpen), 1964: ‘Prijs Bugatti.’ Hij heeft ruim 750 werken, waaronder tal van portretten, op zijn naam staan. Hij is ook ontwerper van medailles. In 1994 wint hij de wedstrijd van het Ministerie van Financiën voor het maken van een portret van koning Albert II op de Belgische munt. In 1997 ontwerpt hij een gelijkaardige uitvoering voor de euromunt.
Keustermans signeert zijn kleiner werk met het monogram ‘Jake’.
Kunst in de Stad, 7 september 1985