PUBERTEIT

PUBERTEIT (ERNEST WIJNANTS)

In dit jeugdwerk ‘Puberteit’ tracht de beeldhouwer de eenvoud, de puurheid en de ongekunsteldheid van het jonge vrouwenlichaam weer te geven. In dat opzicht geeft het, in vergelijking met zijn andere werken, een aparte visie op het vrouwelijk naakt. ‘Puberteit’ was een huwelijksgeschenk van Ernest Wijnants aan zijn goede vriend, de kunstschilder Ernest Albert. Albert schilderde op zijn beurt rond 1940 een portret van Ernest Wijnants.

Eenzelfde puurheid spreekt uit het beeld ‘Slavinnetje’, dat er tegenover staat.  Nochtans drukt de kunstenaar in het beeld ‘Slavinnetje’ ook de idee uit van slaafse onderdanigheid.

 

WIJNANTS Ernest (1878-1964)
Houtsnijder in de Mechelse meubelindustrie. Opleiding in de academie in Mechelen en vanaf 1906 in Brussel. Eerste individuele tentoonstelling in 1911 in Brussel. In 1926 benoemd tot leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Vanaf 1931 leraar aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Krijgt onderscheidingen, waaronder de ‘Prijs Edmond Picard’ (1926) en de ‘Grote Prijs der Plastische Kunsten’ (1938). Ontwerpt in 1936 het muntstuk van één frank, dat tot 1952 in omloop is. Is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten (1938) en exposeert veelvuldig in binnen- en buitenland.

 

Kunst in de Stad, 20 mei 1989