NAJADE

NAJADE (ALPHONSE DARVILLE)

De belangrijkste winkel-wandelstraat in het centrum van Sint-Niklaas is de Stationsstraat. Bij de herinrichting van de Stationsstraat in november 2013 kregen zeven beelden van de hand van drie kunstenaars een nieuwe, prominente plaats. Ze maken de Stationsstraat tot meer dan zomaar een winkelstraat. Wie minder van winkelen houdt, wordt hier op een andere manier verwend. Terwijl de ene zijn blik laat vallen op de etalages en mogelijks achteloos aan de beelden voorbijgaat, komt de andere, de kunstliefhebber, hier ongetwijfeld aan zijn trekken.

Najade is een van de beginwerken van Alphonse Darville. De titel ‘Najade’ verwijst naar de naam ‘Naïaden’ of waternimfen (naam is verwant met het Grieks voor ‘vloeien’). Zij worden op hun beurt gezien als de dochters van de potamiden of riviergoden in de Griekse mythologie. In haar rechterhand draagt de najade een schelp die verwijst naar haar oorsprong: de bron.
Darville heeft een grote liefde voor het classisisme waarin hij debuteerde. Over het expressionisme en surrealisme heen evolueerde hij naar hedendaagse vormgeving, steeds met een grote authenticiteit. Naast tekenaar en ontwerper van medailles is hij een beeldhouwer die de kijker onderwerpt aan een gevarieerd werk met een dimensie van een Romeinse strengheid. In zijn zoektocht naar de absolute schoonheid, de pure vorm en het evenwicht daartussen, overstijgt hij elke materialistische notie van figuratie of non-figuratie.
Als directeur van de academie van Charleroi was hij bekend en bevriend met Karel Mechiels, destijds directeur van de Stedelijke Academie van Sint-Niklaas. Hierdoor leerde hij het initiatief van Kunst in de Stad kennen en vanuit zijn grote waardering stelde hij niet alleen de plaaster van ‘Najade’ maar ook het marmeren beeld ‘Adolescente’ (Salon voor Schone kunsten) en het bas-relief ‘Medaillon’ (A Z Nikolaas) ter beschikking aan Kunst In de Stad vzw.

 

DARVILLE Alphonse (1910-1990)
Beeldhouwer, tekenaar, medailleur en keramist Alphonse Darville, is geboren en overleden in Mont-sur-Marchienne. Krijgt zijn opleiding aan de academie te Brussel (1924-1928) en is leerling van o.a.Victor Rousseau (1865-1954). Stichter en directeur (1946-1972) van L'Académie des Beaux-Arts de Charleroi. Medestichter van ‘L'Art vivant au Pays de Charleroi’. Zijn werk is o.m. te bezichtigen in de musea te Luik, Bergen en Charleroi. Maakt in officiële opdracht ook monumentale beelden zoals de ‘Bouwmeester’, die prijkt voor de gevel van het Paleis voor Schone Kunsten te Charleroi. ‘Godecharleprijs’ in 1931, ’Prijs van Rome’ in 1935 voor het werk ‘Torse de jeune fille’ (Paleis voor Schone Kunsten, Charleroi).

 

Kunst in de Stad, 20 mei 1989