VERBONDENHEID

VERBONDENHEID (WERNER HEYNDRICKX)

We keren op onze stappen terug tot aan het kruispunt aan het park, steken over en nemen daar het voetpad rechtdoor in de richting van de site van AZ Nikolaas aan de Moerlandstraat.

In het perkje links, aan het voetgangerswegje, voor de gebouwen van het ziekenhuis,  bevindt zich een hoopvol werk van de Sint-Niklase beeldhouwer, Werner Heyndrickx, genaamd ‘Verbondenheid’. Zijn figuren duiken als het ware op uit de grond, niet als individu maar als mensen die in solidariteit intens met elkaar verbonden zijn.

De kunstenaar maakt als kind de Grote Oorlog (1914-1918) mee. Mensen van zijn generatie weten dat de grond in Vlaanderen doordrenkt is met het bloed van ontelbare onschuldige jonge mannen. Als gevoelig kunstenaar drukt hij in zijn jeugdwerken zijn heftig protest uit tegen deze slachting.

Deze beeldengroep is ontworpen door een begaafd kunstenaar, wiens vader steenkapper is. Er gaat een sterke kracht uit van het compacte, bijna monolithisch concept, een typisch vormkenmerk van de kunstenaar.

Dit beeld is echter nooit in steen uitgevoerd. Kunst in de Stad ontdekt het originele plaasteren model in het atelier van de kunstenaar onder een stort van puin. Om elke afdruk van de hand van de kunstenaar te bewaren, wordt in samenwerking met AZ Nikolaas besloten om het beeld toch in brons te laten gieten.

 

HEYNDRICKX Werner (1909-1986)
Werner Heyndrickx is een realistisch beeldhouwer van portretten en figuren. Opleiding aan de academies van Sint-Niklaas en Antwerpen en aan het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen (atelier E. Wijnants). Leraar beeldhouwen aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas en het Hoger Instituut te Antwerpen (1965).
Prijzen : de ‘Godecharleprijs’, de ‘Van Leriusprijs’, de ‘Prijs Doutrolonde de Try’ en de ‘Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Beeldhouwkunst’.

 

 

Kunst in de Stad, 24 september 2009