ADOLESCENTE

ADOLESCENTE (ALPHONSE DARVILLE)

In een brief op 12 maart 1988 van Alphonse Darville aan Kunst in de Stad wordt door de kunstenaar, op voorwaarde dat KidS het vervoer betaalt, een marmeren jeugdwerk aangeboden.   Hij noemt het 'La statue de marbre de mes 20 ans'.  Het werk stond tot dan opgesteld in een nis in de hal van zijn woning in Mont-sur-Marchienne.

Daar het de wens was van de kunstenaar het beschermd te plaatsen, is het in samenspraak met het stadsbestuur geplaatst in De Salons.

In dit beeld brengt Alphonse Darville een ode aan de schoonheid.  Een jong meisje staat in frontale houding met de handen op de rug en het rechterbeen even opgetrokken. Dit verhoogt het gracieuze karakter van het beeld, zeker wanneer het van opzij wordt bekeken. Duidelijk is hier de invloed van de kunst van de oudheid, vooral van de Griekse beeldhouwkunst. Alphonse Darville bleef zijn hele leven geboeid door oude culturen.  In de Griekse kunst bewonderde hij het streven naar de  ideale vormgeving en de zuivere anatomie van het menselijk lichaam; naar pure lijnvoering en perfectie, naar harmonie en absolute schoonheid.

 

DARVILLE Alphonse (1910-1990)
Beeldhouwer, tekenaar, medailleur en keramist. Alphonse Darville is geboren en overleden in Mont-sur-Marchienne. Krijgt zijn opleiding aan de academie te Brussel (1924-1928) en is leerling van o.a. Victor Rousseau (1865-1954). Stichter en directeur (1946-1972) van L'Académie des Beaux-Arts de Charleroi. Medestichter van ‘L'Art vivant au Pays de Charleroi’. Zijn werk is o.m. te bezichtigen in de musea te Luik, Bergen en Charleroi. Maakt in officiële opdracht ook monumentale beelden zoals de ‘Bouwmeester’, die prijkt voor de gevel van het Paleis voor Schone Kunsten te Charleroi. ‘Godecharleprijs’ in 1931, ’Prijs van Rome’ in 1935 voor het werk ‘Torse de jeune fille’ (Paleis voor Schone Kunsten, Charleroi).

 

Kunst in de Stad, 20 mei 1989