BUSTE ALBERT DELVAUX

BUSTE ALBERT DELVAUX (BOB WELLENS)

DELVAUX Albert (1913 - 2007)

Componist en cellist.  Studeert aan het Koninklijk Conservatorium van Leuven en daarna te Luik.  Behaalt er de virtuositeitsprijs voor cello (1935), het hoger diploma voor kamermuziek (1936) en eerste prijzen voor contrapunt en fuga. Volgt daarna een dirigentencursus aan het Mozarteum in Salzburg.

Wordt herhaaldelijk bekroond voor zijn composities: de ‘Compositieprijs van de provincie Brabant’ (1956); tweemaal in de compositiewedstijd van de Koningin Elisabethwedstrijd (‘Schetsen voor kamermuziek’ in 1957  en ‘Sinfonia Burlesca’ in 1961).  Krijgt de ‘Grote Prijs van Rome’ in 1961. In 1971 wordt hem de Prijs toegekend van het Algemeen Nederlands Verbond voor zijn ‘Concerto voor fluit, hobo, klarinet, fagot en kamerorkest’.

Docent aan de normaalschool te Tienen en aan de conservatoria van Leuven en Brussel.  Directeur aan de Stedelijke Muziekacademie te Sint-Niklaas van 1946 tot 1978.

Zijn palmares omvat een waaier van een tachtigtal composities in gevarieerde genres: kamermuziek, liederen, koorwerken, cantates, symfonische werken en concerto’s. Hij hecht groot belang aan de klassieke traditie en de muziektechniek.

 

WELLENS Bob (1956)

Beeldhouwer.  Studeert aan de academie te Antwerpen.  Volgt avondcursussen steenhouwen bij Frans Torfs; cursus bronsgieten aan de Internationale Zomeracademie te Salzburg; opleiding aan het Hoger Instituut te Antwerpen. Leraar aan de academie te Mortsel en vanaf 1985 leraar beeldhouwen aan de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas.

 

Kunst in de Stad, 20 mei 1989