CIRKEL IN CIRKEL

CIRKEL IN CIRKEL (HILDE VAN SUMERE)

‘Cirkel in cirkel’ beheerst de drukke rotonde aan één van de toegangswegen naar het centrum van Sint-Niklaas. Het is een monumentaal werk, dat opvalt door zijn grote afmetingen en felle kleur.  Het hele oeuvre van Hilde Van Sumere bestaat uit abstracte composities, waarin  geometrische vormen, in hoofdzaak vierkant en cirkel, domineren. ‘Cirkel in cirkel’ is vervaardigd uit gelakt plaatstaal. Het is een complex beeld, waarin vormen tegenover elkaar zijn afgewogen. Beide cirkels zijn niet gesloten en op een aparte manier met elkaar verbonden. De delen hebben niet dezelfde lengte en liggen toch in harmonie. Even elkaar rakend, lijkt de ene cirkel de andere te omhelzen. Naast de schoonheid van de harmonieuze compositie nodigt het beeld uit tot een mogelijke interpretatie. Zijn het man en vrouw, mensen die elkaar nodig hebben en samen een sterke gebondenheid vormen?  Verkondigt de kunstenares een boodschap van openheid en solidariteit?

 

VAN SUMERE Hilde (1932-2013)

Geboren te Beersel op 15 oktober 1932
Overleden te Asse op 13 mei 2013

Studies

1958-1964 : Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel
1965-1966 : Assistente van leraar Jacques Moeschal.

Het beeldhouwwerk van Hilde Van Sumere wordt getypeerd door een krachtige soberheid. Soms monumentaal, dan weer kleiner, bestaat het telkens uit composities met een heldere, geometrische vormgeving. Haar abstracte objecten, vaak in marmer, soms in staal, polyester of plexiglas, geven blijk van een zeldzaam vakmanschap en weerspiegelen haar persoonlijke visie. In 1971 trekt zij met een studiebeurs naar Carrara, dat voor haar een geliefde plek zal worden.

Sinds 1995 is Hilde Van Sumere lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Ze verwierf internationale faam en kreeg tal van onderscheidingen. Haar werken maken deel uit van private en publieke collecties in binnen - en buitenland en sieren vaak bijzondere sites. Een van haar sculpturen staat aan de ingang van het VRT-gebouw.

 

Kunst in de Stad, 05 december 1998