SINT-NICOLAASBEELD

SINT-NICOLAASBEELD (ACHIEL PAUWELS)

De kunstwandeling kan niet verder gaan zonder aandacht te schenken aan het stadhuis te Sint-Niklaas. Aan de voet van het belfort bevindt zich het imposante beeld van Sint-Nicolaas, sinds 1217 de patroonheilige van de toenmalige parochie en dorpsgemeenschap. Sint-Nicolaas, in de volksmond bekend als Sinterklaas, is de grote kindervriend.

De hoge mijter, de rode mantel en staf zijn zeer herkenbare attributen. Aan de voet van de troon staren drie kinderen de kijker aan. Ze zitten in een houten slagerskuip. Volgens de legende heeft Sinterklaas hen gered van een gewisse dood. Later wordt hij de man die de brave kinderen speelgoed bracht. Op de rugleuning van de troon prijken een luchtballon en de Wase raap, beide symbolen van de stad en regio.

Achiel Pauwels is een verhalend kunstenaar, die de anekdote niet schuwt. Hij werkt in keramiek en vervaardigt soms heel geëngageerd werk, zoals zijn bekende beeldengroep van vermoorde mensen en een cellist in Sarajevo tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië. Dit Sinterklaasbeeld op de Grote Markt is, ondanks de verwijzing naar wreedheid in de oude legende, statig en kleurrijk, direct herkenbaar voor jong en oud. Deze erg toegankelijke voorstelling oogst spontaan bewondering bij de toevallige voorbijganger of toerist. Niet te verwonderen dat het beeld in zoveel fotoalbums prijkt!
Een beeld van deze afmetingen in keramiek is technisch gezien een bravourestukje. Het werk is 4,5 meter hoog en samengesteld uit een driedimensionale puzzel van 300 stukken. Tijdens het drogen en bakken is het beeld met niet minder dan 70 cm gekrompen. Bovendien reageert elk stuk tijdens het verwerkingsproces zowel qua vorm als kleur op een zeer eigenzinnige en niet altijd voorspelbare wijze, wat de compositie niet alleen moeilijk maar ook spannend maakt.

De keuze voor het huidige beeld berust bij kinderen uit de lagere school, die dit ontwerp verkozen boven de andere op basis van het aspect ‘kleur’.
Andere kleine voorontwerpen van het Sint-Nicolaasbeeld zijn te bezichtigen in het kerkmuseum van de Sint-Nicolaaskerk, ook “hoofdkerk” genoemd. Het kerkmuseum kan mits een kleine bijdrage en op aanvraag bij de kerkbewaarder bezocht worden. Openingsuren: dagelijks van 9 tot 12 uur en tijdens het weekend van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.

 

PAUWELS Achiel (1932)
Achiel Pauwels, geboren in Gent, is beeldhouwer en sculpturaal keramist. Opleiding aan Sint-Lucas Gent. Leraar aan de academies van Eeklo (1957) en Antwerpen (1965). Europaprijs religieuze beeldhouwkunst (1961), prijs ‘Keramiek Faenza’ (1973 en 1976). Evoceert de schoonheid en de wanhoop in onze maatschappij. Werk in de musea van Brussel (Kunst en Geschiedenis), Gent (Damiaanbeeld, Sint-Baafskathedraal, 2009), Faenza, Gdansk en Cardiff.

 

Kunst in de Stad, 30 november 1997