HET WASE AFVALMONSTER (SVEN DEGRIJSE) Deze ijzeren roestbruine creatuur is een initiatief van drie leerkrachten van SBSO Baken met medewerking van leerlingen van vijftien scholen. Het monster toont zich met zijn acht slurven als een echte slokop. Het is ontworpen aan een reuzenkorf voor zwerfvuil en bermafval. Vrijwilligers en jeugdorganisaties organiseren immers periodieke opruimacties in…
Lees meer...
HEMELBOOG
HEMELBOOG (HUGO KAIRET) Dit vierkant monument werd in 2011 geïnstalleerd op Ten Bos. Wandelaars kunnen door het ruim vier meter hoge kunstwerk, vervaardigd uit inox, lopen. Door diverse kijkvensters heeft men dan een uitzicht op de kerk en omgeving. De kunstenaar leidt de aandacht van de kijker in een welbepaalde richting zoals een schilder of…
Lees meer...
KLOMPENMONUMENT
KLOMPENMONUMENT (HERMAN VAN SNICK) Ter gelegenheid van 700 jaar Nieuwkerken, in 1994, werd het monument opgericht met 700 klompen. Elk jaar zou er een klomp worden bijgeplaatst. Dit kunstwerk is een hulde aan een eeuwenoud ambacht in Nieuwkerken waarin een eeuw geleden nog meer dan drieduizend arbeiders werkzaam waren in niet minder dan 215 familiale…
Lees meer...
ZONDER TITEL
ZONDER TITEL (HANNES VAN SEVEREN) Op het eerste gezicht zijn dit achtergelaten objecten uit een bouwwerf. Maar de kunstenaar haalt doelbewust deze trappen uit hun vertrouwde context en zet ze op diverse plaatsen op dit domein, tot op het dak. Dat roept vragen op bij de toeschouwer: waarheen leiden deze trappen? Waarom zijn ze niet…
Lees meer...
DE KLOKKENLAPPER
DE KLOKKENLAPPER (KOEN ROSSAERT) Deze folkloristische figuur verwijst naar een spotnaam voor de beetgenomen inwoners van Belsele. Een ketellapper beweerde de gescheurde kerkklok te kunnen herstellen met goud en zilver. De goedgelovige dorpelingen bezorgden hem het edele metaal maar de man verdween ijlings met de noorderzon. De beeldhouwer is erin geslaagd om het volkse en…
Lees meer...
DE WASSENDE VROUWEN
DE WASSENDE VROUWEN (DORA DE CONINCK) Met heimwee kijkt de kunstenares terug naar een rurale wereld waarin de dorpsgemeenschap nog een hechte eenheid vormde. Bij de pomp en waterbak staan twee vrouwen, hun ogen gericht op het wasgoed dat zij uitwringen. Hun hoofddoek is nog traditioneel maar hun kleren zijn gestileerd weergegeven. Het spelende jongetje…
Lees meer...
OLYMPISCHE RINGEN
OLYMPISCHE RINGEN (HUGO VAN DER WILT) Bij de Sporthal 'De Klavers' is het symbool van de Olympische gedachte echt op zijn plaats. De kunstenaar heeft er een grote driedimensionale sculptuur van gemaakt. De ringen, vervaardigd uit roestvrij staal, zijn losjes op elkaar gestapeld en lijken te zweven. In een wereld waarin veel landen op zichzelf…
Lees meer...
BEELDENGROEP KINDEREN
BEELDENGROEP KINDEREN (FRANS HEIRBAUT) De beeldengroep van acht (klein)kinderen is uitgevoerd in plaaster. Hun leeftijd varieert van peuter tot puber. Zij zijn levensecht uitgebeeld, zij kijken elk apart voor zich uit en staan symmetrisch opgesteld. Het lijkt een klassiek theater geflankeerd door twee zuilen. Bij nader toezien is de rechtse zuil een bundel van gebroken…
Lees meer...
LOUIS PAUL BOON
LOUIS PAUL BOON (FRANS HEIRBAUT) Dit beeld, geflankeerd door treffende teksten, is in 2003 op dit pleintje geplaatst naar aanleiding van 25 jaar C.C. Boontje. Het is een realistisch portret van een uitzonderlijke persoonlijkheid. Een vernieuwer die 'de mensen een geweten schopt'. Zijn literair talent en sociaal engagement, zijn scherpzinnigheid en mildheid, zijn ironie en…
Lees meer...
JOHANNA EN MARGARETHA VAN CONSTANTINOPEL 1217
JOHANNA EN MARGARETHA VAN CONSTANTINOPEL 1217 (FRANS HEIRBAUT) Op dezelfde promenade van de Grote Markt wordt onze aandacht getrokken door een beeldengroep met twee skeletten. Zij roepen gemengde gevoelens op bij de toeschouwer. Bij nader toezien gaat het om een complex, gedurfd kunstwerk. Naar aanleiding van de viering van 800 jaar Sint-Niklaas geeft Kunst in…
Lees meer...
ZITTENDE VROUW
ZITTENDE VROUW (GEORGE GRARD) De kunstwandeling vertrekt recht tegenover de ‘Dienst voor Toerisme’, die ondergebracht is in de ‘Cipierage’. Dit gebouw uit 1662, gebouwd in renaissancestijl, deed dienst als gevangenis van Sint-Niklaas. Doorheen de jaren werd het meermaals gerestaureerd en deed het dienst als politiebureau, telefooncentrale, rechtbank van eerste aanleg, museum en stadsbibliotheek. Aan de…
Lees meer...
LA TORDUE
LA TORDUE (GEORGE GRARD) Nog recht tegenover de ‘Dienst voor Toerisme’ in de onmiddellijke nabijheid van het vorige werk, pronkt een tweede beeld van George Grard. Groter en brozer in haar naaktheid trekt ‘La Tordue’ alle aandacht naar zich. ‘La Tordue’ verwijst naar een eerder gemaakt beeld van George Grard, namelijk ‘De zee’, of ‘Liggend…
Lees meer...
GERARD GAUDAEN
GERARD GAUDAEN (WINKE BESARD) Wij stappen verder langs de Parklaan naar het Forum Da Vinci, voorheen het Koninklijk Atheneum. Deze kleine wandeling is de moeite waard. In een perkje nabij de ingang prijkt het beeld van Gerard Gaudaen. Gerard Gaudaen (1927–2003) is een befaamd Belgisch lino- en houtgraveur. Hij is tekenleraar aan het Koninklijk Atheneum…
Lees meer...
UILENSPIEGEL
UILENSPIEGEL (MARK MACKEN) We verlaten de nabije omgeving van de Grote markt en slaan aan de hoek rechtsaf richting Parklaan tot de August Nobelsstraat. De Parklaan is aangelegd in 1951 dwars doorheen het domein van het kasteel Walburg. Het overgebleven deel van de vroegere tuin is nu het stadspark en fungeert als groene long. Tegenover…
Lees meer...
GILGAMESJ EN ISJTAR
GILGAMESJ EN ISJTAR (PAUL VAN GYSEGEM) De mythologische figuren uit het Tweestromenland zijn indrukwekkende verschijningen, ruw geboetseerd, geboren in een smeltkroes van vuur en gloeiend brons. Ishtar, het archetype ‘Grote Moeder’, beschikt over duistere krachten maar wordt vereerd als godin van de liefde en vruchtbaarheid. Gilgamesh, de 'Held', is bang voor de dood. Hij…
Lees meer...
PASTOOR GORDIJN
PASTOOR GORDIJN (AUGUST NOBELS) De brede Hofstraat wordt geflankeerd door grote schoolgebouwen, een parochiecentrum en een woonzorgcentrum. Het is daar, in de onmiddellijke nabijheid van het Mariabeeld, dat het portret van Pastoor Gordijn (1862-1939) in al zijn eenvoud staat. Deze priester van de Onze-Lieve-Vrouwparochie volgt de sociaal bewogen pastoor De Meerleer op. Gordijn zet het…
Lees meer...
DE WEG NAAR KENNIS
DE WEG NAAR KENNIS (ROBERT VANDEREYCKEN) Kunstenaar Robert Vandereycken is niet alleen beeldhouwer maar ook graficus, wat duidelijk te merken is aan dit kunstwerk. Het is alsof hij een driedimensionale uitvoering maakt van een gestileerde tekening. Hij vereenvoudigt en structureert de volumes, lijnt de vormen af, deelt ze in en brengt versieringen aan. Het geheel…
Lees meer...
BUSTE PROS MATTHYS
BUSTE PROS MATTHYS (FRANS HEIRBAUT) Als schepen was Pros Matthys een uiterst gedreven man. En hij was niet aan zijn proefstuk toe. Als Schepen van Cultuur van Sint-Niklaas heeft hij in 1973 een gedurfd initiatief genomen. Hij is de bedenker en oprichter van Kunst in de Stad. Daardoor zijn er in de loop der jaren…
Lees meer...
IN DE WOLKEN
IN DE WOLKEN (FRANS HEIRBAUT) Frans Heirbaut ziet zichzelf op de eerste plaats als een ambachtsman. Kennis en respect voor het materiaal zijn voor hem van het grootste belang. Onder zijn kundige hand en vingertoetsen komt een beeld tot leven. Dit beeld kreeg een veelzeggende titel mee: ‘In de Wolken’. Hoog op de sokkel klimt…
Lees meer...
MEISJE MET ZOMERHOED
MEISJE MET ZOMERHOED (ALBERT TERSAGO) Voor Albert Tersago is de waarneming primordiaal, zowel van de visuele als van de emotionele werkelijkheid. Hierbij betekent de mens in al zijn facetten een onuitputtelijke bron van inspiratie. Om zijn waarneming beeldend vorm te geven hecht Tersago groot belang aan het metier. Doorheen de jaren verdiept hij zich in…
Lees meer...
ANTON VAN WILDERODE
ANTON VAN WILDERODE (WILFRIED PAS) Op de hoek van de Collegestraat zien we het zijportaal van de kerk, aanpalend aan het klooster van de paters Recolletten, die in 1646 uit Hulst werden verjaagd. De Recollettenkerk is gebouwd in barokstijl en voltooid in 1696. Later werd hier het Sint-Jozef-Klein-Seminarie ondergebracht. In de volksmond spreekt men van…
Lees meer...
MARIABEELD
MARIABEELD (FRANS VAN HAVERMAET) Links van de ingang van WZC ‘Het Hof’ bevindt zich een neoklassiek Mariabeeld in Franse zandsteen. Het dateert uit de late negentiende eeuw (1876). Oorspronkelijk stond het beeld boven de hoofdingang van de school Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie in de Plezantstraat. Ten gevolge van de verbouwingswerken aan de schoolpoort moest het beeld een andere…
Lees meer...
CIRKEL IN CIRKEL
CIRKEL IN CIRKEL (HILDE VAN SUMERE) ‘Cirkel in cirkel’ beheerst de drukke rotonde aan één van de toegangswegen naar het centrum van Sint-Niklaas. Het is een monumentaal werk, dat opvalt door zijn grote afmetingen en felle kleur. Het hele oeuvre van Hilde Van Sumere bestaat uit abstracte composities, waarin geometrische vormen, in hoofdzaak vierkant en…
Lees meer...
SINT-NICOLAASBEELD
SINT-NICOLAASBEELD (ACHIEL PAUWELS) Aan de voet van het belfort van het stadhuis op de Grote Markt bevindt zich het imposante beeld van Sint-Nicolaas. In 1217 werd hij de patroonheilige van de toenmalige parochie en dorpsgemeenschap. Sint-Nicolaas, in de volksmond bekend als Sinterklaas, is de grote kindervriend. Het beeld verwijst naar de traditie rond de heilige…
Lees meer...