ZEEMEERMIN

ZEEMEERMIN (WILLY KREITZ)

We zetten onze tocht nog even verder. Aan het kruispunt met de Lodewijk de Meesterstraat, verlaten we de Hospitaalstraat via een doodlopend straatje links: het Zeildoekhof. Hier komen we terug in het stadspark. Dit park maakt deel uit van het domein Walburg. Het Walburgkasteel is een prachtige waterburcht door ridder Willem van Waelwyck, hoofdbaljuw van het Land van Waas, in 1550 heropgebouwd en genoemd naar zijn echtgenote Walburgis. Nu is het een stijlvol café-restaurant met mooi terras, een aanrader op zonnige dagen! Ook de gietijzeren kiosk in neogotische stijl (1860) is een opvallende bezienswaardigheid in het park.

Bij het witte ronde vijverbruggetje in het stadspark ontmoet de wandelaar het beeld van een kleine zeemeermin die uit het water verrijst. Dit sprookjesachtig, mythische wezen spreekt sterk tot de verbeelding. Door haar sierlijk lichaam, half vrouw, half vis, vertedert en verleidt zij de romantische ziel. Een idyllisch vijvertje overgroeid met veel groen is de ideale plaats voor een intiem onderonsje. Het is duidelijk dat de kunstenaar geen andere bedoeling had dan een lieftallig en aantrekkelijk figuurtje uit te beelden.

Kreitz had een voorkeur voor het uitbeelden van het menselijk lichaam, jonge meisjes, zeemeerminnen en engelen. Bij het uitbeelden van dieren vond Kreitz alleen de decoratieve vorm belangrijk.
De beeldhouwer overstijgt met deze elegante sculptuur van een zeemeermin het niveau van een doorsnee tuinbeeld. De paradijselijke natuurlijkheid, de vloeiende contouren van het hele lichaam, de gracieuze opwaartse beweging van de handen en de onbekommerde naaktheid verlenen dit beeld een sensuele uitstraling. Geen wonder dat het nabijgelegen parkbankje zoveel verliefde paartjes aantrekt!

Brons is als materiaal uitstekend geschikt om beelden te realiseren die vijvers en fonteinen versieren. Door zijn eenvoud van vorm leent dit beeld zich gemakkelijk tot een onberispelijke uitvoering.

 

KREITZ Willy (1903-1982)

Willy Kreitz studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (Prijs Van Lerius) en vervolgens aan het Nationaal Hoger Instituut (o.m. in het atelier Ernest Wijnants). In 1932 behaalt hij de ‘Grote Prijs van Rome’. In 1936 wordt hij leraar aan de academie. Van 1964 tot 1968 vervangt hij Mark Macken aan het Hoger Instituut te Antwerpen.

 

Kunst in de Stad, 15 juni 1991