VERZOENING

VERZOENING (GISLEEN HEIRBAUT)

Op het eerste gezicht lijkt het beeld een abstracte compositie, vervaardigd uit één marmeren blok. Naar het voorbeeld van Brancusi slaagt de beeldhouwer erin om een sterk kunstwerk te maken door details weg te laten en de zuivere vorm te behouden. Bij nader toezien kan men er twee figuren in erkennen, de ene iets groter dan de ander, een gestileerde man en vrouw. Zij zijn nauw met elkaar verbonden. Het beeld drukt de waarde van solidariteit en verzoening uit. ‘Samen sterk’ is de krachtige boodschap van dit werk.

GISLEEN HEIRBAUT

Geboren in Sint-Niklaas, 21 januari 1923 en overleden 17 juni 1999.

Vanaf 1937 volgde Gisleen Heirbaut de avond- en weekendleergangen aan de Academie te Sint-Niklaas : tekenen, boetseren en schilderen.

Hij behaalde in 1943 de eerste prijs in elke genoemde vormingsgroep.  Ook werd hem voor het natuurschilderen de ‘Prijs Jozef Horenbant’ van de Stedelijke Academie toegekend.

Vanaf 1961 en meestal in samenwerking met een vriend graficus of schilder, toont hij zijn beelden, de uitdrukking van zijn persoonlijke bezieling en creativiteit.

Van gestileerde figuratieve beelden komt Gisleen Heirbaut vrij snel naar zuivere abstracte beelden.

Doorheen al de jaren van beeldhouwwerk bleef Gisleen Heirbaut ook tekenen, waarin de overgang naar abstractie veel langzamer verliep en niet helemaal doorgevoerd werd. In het tekenwerk leeft een tederheid , een grote gevoeligheid in de gebruikte tinten van grijs.  Een derde facet van zijn bedrijvigheid, het aquarel met een sterk koloriet, is minder gekend.

 

Kunst in de Stad, 6 november 1993