ECCE HOMO

21. ECCE HOMO

We verlaten de Grote Markt via de glazen luifel aan de Nieuwstraat. Deze straat volgen we tot de hoek van de Castrodreef. Hier bevindt zich de kleine kapel met het beeld van de lijdende Christus, de zgn. ‘Ecce Homo’ (‘Ziedaar de mens’).

Deze woorden zou de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus hebben gesproken toen hij Christus aan het joodse volk toonde (Johannes 19:5). De kleine kapel werd in 1757 opgericht in opdracht van jonkheer Fr. J. Sanchez de Castro y Toledo en jonkvrouw Ph.-A. de Neve. De lijdende Christus is eenvoudig maar oprecht uitgebeeld. Wie het gepolychromeerde beeld gemaakt heeft, is niet bekend.

De kapel dateert van 1757. De plattegrond van de kapel heeft de vorm van een trapezium en het geheel wordt bedekt met een driezijdig lessenaarsdak. In de middentravee, de voorgevel, bevindt zich de getraliede nis met het Christusbeeld. In de linkertravee staan de namen van de schenkers met een ruitvormige gedenksteen in arduin: F.J. Sanchez de Castro y Toledo de Hertoghe en Ph. A. De Neve. In de rechtertravee is het wapenschild van deze adellijke familie te zien.

1757

Indien u ook een architectuurliefhebber bent:
Wijk dan even van de route af en wandel nog in de Nieuwstraat verder tot huisnummer 75. Hier zien we de grote gevel van de Broederschool, een instituut van de Broeders Hiëronymieten. Het gebouw dateert van 1932 en is een voorbeeld van art- decostijl. Deze stijl is erg populair in Sint-Niklaas tijdens het Interbellum (1918 - 1940). De architecten zijn August Waterschoot en diens zoon Leander. Het interieur van de hal is een van de mooiste voorbeelden van art deco in ons land. Enkel te bezoeken na afspraak.

Keer nu terug naar de kapel ‘Ecce Homo’ op de hoek van de Nieuwstraat en de Castrodreef.