ECCE HOMO

ECCE HOMO

We verlaten de Grote Markt via de glazen luifel aan de Nieuwstraat. Deze straat volgen we tot de hoek van de Castrodreef. Hier bevindt zich de kleine kapel met het beeld van de lijdende Christus, de zgn. ‘Ecce Homo’ (‘Ziedaar de mens’).

Deze woorden zou de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus hebben gesproken wanneer hij Christus aan het joodse volk toont (Johannes 19:5). De kleine kapel wordt in 1757 opgericht in opdracht van jonkheer Fr. J. Sanchez de Castro y Toledo en jonkvrouw Ph.-A. de Neve. De lijdende Christus is eenvoudig maar oprecht uitgebeeld. Wie het gepolychromeerde beeld gemaakt heeft, is niet bekend.

De kapel dateert van 1757. De plattegrond van de kapel heeft de vorm van een trapezium en het geheel wordt bedekt met een driezijdig lessenaarsdak. In de middentravee, de voorgevel, bevindt zich de getraliede nis met het Christusbeeld. In de linkertravee staan de namen van de schenkers met een ruitvormige gedenksteen in arduin: F.J. Sanchez de Castro y Toledo de Hertoghe en Ph. A. De Neve. In de rechtertravee is het wapenschild van deze adellijke familie te zien.

 

1757