Portfolio Category: wandeling-blauwe route

JOHANNA EN MARGARETHA VAN CONSTANTINOPEL 1217

JOHANNA EN MARGARETHA VAN CONSTANTINOPEL 1217 (FRANS HEIRBAUT) Op dezelfde promenade van de Grote Markt wordt onze aandacht getrokken door een beeldengroep met twee skeletten. Zij roepen gemengde gevoelens op bij de toeschouwer. Bij nader toezien gaat het om een complex, gedurfd kunstwerk. Naar aanleiding van de viering van 800 jaar Sint-Niklaas geeft Kunst in…
Lees meer...

ZITTENDE VROUW

ZITTENDE VROUW (GEORGE GRARD) De kunstwandeling vertrekt recht tegenover de ‘Dienst voor Toerisme’, die ondergebracht is in de ‘Cipierage’. Dit gebouw uit 1662, gebouwd in renaissancestijl, deed dienst als gevangenis van Sint-Niklaas. Doorheen de jaren werd het meermaals gerestaureerd en deed het dienst als politiebureau, telefooncentrale, rechtbank van eerste aanleg, museum en stadsbibliotheek. Aan de…
Lees meer...

LA TORDUE

LA TORDUE (GEORGE GRARD) Nog recht tegenover de ‘Dienst voor Toerisme’ in de onmiddellijke nabijheid van het vorige werk, pronkt een tweede beeld van George Grard. Groter en brozer in haar naaktheid trekt ‘La Tordue’ alle aandacht naar zich. ‘La Tordue’ verwijst naar een eerder gemaakt beeld van George Grard, namelijk ‘De zee’, of ‘Liggend…
Lees meer...

IKAROS

IKAROS (PAUL VAN GYSEGEM) We vervolgen de wandeling in de Castrodreef en zien aan de rechterkant het historische ‘Exaerdekenhof’ of ‘Castrohof’. Het Exaerdekenhof wordt in 1626 gebouwd door Jan van Exaerde. De naam ‘Castrohof’ stamt af van de adellijke familie Don Francisco Cristobal de Castro y Toledo de Hertoghe, de belangrijkste eigenaar van dit Hof.…
Lees meer...

PASTOOR GORDIJN

PASTOOR GORDIJN (AUGUST NOBELS) De brede Hofstraat wordt geflankeerd door grote schoolgebouwen, een parochiecentrum en een woonzorgcentrum. Het is daar, in de onmiddellijke nabijheid van het Mariabeeld, dat het portret van Pastoor Gordijn (1862-1939) in al zijn eenvoud staat. Deze priester van de Onze-Lieve-Vrouwparochie volgt de sociaal bewogen pastoor De Meerleer op. Gordijn zet het…
Lees meer...

DE WEG NAAR KENNIS

DE WEG NAAR KENNIS (ROBERT VANDEREYCKEN) Kunstenaar Robert Vandereycken is niet alleen beeldhouwer maar ook graficus, wat duidelijk te merken is aan dit kunstwerk. Het is alsof hij een driedimensionale uitvoering maakt van een gestileerde tekening. Hij vereenvoudigt en structureert de volumes, lijnt de vormen af, deelt ze in en brengt versieringen aan. Het geheel…
Lees meer...

ANTON VAN WILDERODE

ANTON VAN WILDERODE (WILFRIED PAS) Op de hoek van de Collegestraat zien we het zijportaal van de kerk, aanpalend aan  het klooster van de paters Recolletten, die in 1646 uit Hulst werden verjaagd. De Recollettenkerk is gebouwd in barokstijl en voltooid in 1696. Later werd hier het Sint-Jozef-Klein-Seminarie ondergebracht. In de volksmond spreekt men van…
Lees meer...

MARIABEELD

MARIABEELD (FRANS VAN HAVERMAET) Links van de ingang van WZC ‘Het Hof’ bevindt zich een neoklassiek Mariabeeld in Franse zandsteen. Het dateert uit de late negentiende eeuw (1876). Oorspronkelijk stond het beeld boven de hoofdingang van de school Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie in de Plezantstraat. Ten gevolge van de verbouwingswerken aan de schoolpoort moest het beeld een andere…
Lees meer...

SINT-NICOLAASBEELD

SINT-NICOLAASBEELD (ACHIEL PAUWELS) Aan de voet van het belfort van het stadhuis op de Grote Markt bevindt zich het imposante beeld van Sint-Nicolaas. In 1217 werd hij de patroonheilige van de toenmalige parochie en dorpsgemeenschap. Sint-Nicolaas, in de volksmond bekend als Sinterklaas, is de grote kindervriend. Het beeld verwijst naar de traditie rond de heilige…
Lees meer...

HET WOORD

HET WOORD (IDEL IANCHELEVICI) We kunnen er niet aan voorbij! Onze aandacht wordt getrokken door een van de meest bekende stadsgezichten van Sint-Niklaas: het grote beeld ‘Het Woord’ met op de achtergrond de torens van het belfort van het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Sinds 1988 wordt de Grote Markt gedomineerd door het monumentale beeld ‘Het…
Lees meer...

BALLERINA

BALLERINA (MARIETTE TEUGELS) Ter hoogte van de Hofstraat bevindt zich het beeld ‘Ballerina’. De beeldhouwster, Mariette Teugels, is gefascineerd door de schoonheid van de jonge danseres en wil deze figuur zo realistisch mogelijk weergeven. De jonge danseres buigt haar lenig lichaam diep voorover en bindt op een gracieuze wijze de zijden linten van een van…
Lees meer...

PAARD EN RUITER

PAARD EN RUITER (JAN CALMEYN) Bij het betreden van de houten promenade rechtover het beeld ‘Sint-Nicolaas’ treffen we een opvallend bronzen beeld aan van een paard met ruiter, die een kind beschermt. Het is een typisch beeld uit de jaren zeventig van vorige eeuw (1977), de periode van de Koude Oorlog en de atoomdreiging. Dikwijls…
Lees meer...

DE LOPERS

DE LOPERS (MARIETTE TEUGELS) De bronzen beeldengroep ‘de Lopers’ is het eerste en tevens een van de meest populaire werken die Kunst in de Stad heeft aangekocht (1980). Dit dynamisch kunstwerk valt van meet af aan in de smaak bij jong en oud. Drie jonge lichamen in beweging, elegant en soepel, gespannen en geconcentreerd op…
Lees meer...

WAFELENBAK

WAFELENBAK (PAUL DEKKER) In de onmiddellijke nabijheid van de Stedelijke Bibliotheek treft men het bas-reliëf ‘Wafelenbak’ van Paul Dekker aan. Marc Sleen is het pseudoniem van Marcel Neels. Hij wordt geboren in Gentbrugge eind december 1922. In maart 1923 verhuist het gezin naar Sint-Niklaas. Marc Sleen groeit op in een welgesteld katholiek gezin en had…
Lees meer...

PIËTA

PIËTA (RENE SMITS) We verlaten de Hofstraat en wandelen naar het Onze-Lieve-Vrouwplein. Dit plein wordt gedomineerd door de gelijknamige monumentale neobyzantijnse kerk van architect Lodewijk Roelandt. Ze is gebouwd tussen 1840-1896. Op de toren prijkt een groot Mariabeeld van Frans Van Havermaet. Het kerkinterieur is versierd met magnifieke muurschilderingen van twee jonge kunstenaars: Godfried Guffens…
Lees meer...

DE WEVER EN DE BREISTER

DE WEVER EN DE BREISTER (WERNER HEYNDRICKX) Het Hendrik Heymanplein ligt grotendeels op het vroegere domein van het Castrohof. Een ommetje voor de architectuurliefhebbers: we verlaten het plein en gaan links de Hoveniersstraat in. Vervolgens nemen we de eerste straat links, de Monseigneur Stillemansstraat. Deze straat biedt een waaier van woningen in art deco. Handelaars…
Lees meer...

ECCE HOMO

ECCE HOMO We verlaten de Grote Markt via de glazen luifel aan de Nieuwstraat. Deze straat volgen we tot de hoek van de Castrodreef. Hier bevindt zich de kleine kapel met het beeld van de lijdende Christus, de zgn. ‘Ecce Homo’ (‘Ziedaar de mens’). Deze woorden zou de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus hebben gesproken wanneer…
Lees meer...