BUSTE ROMAIN DE VIDTS (WERNER HEYNDRICKX)

36. BUSTE ROMAIN DE VIDTS (WERNER HEYNDRICKX)

Het romantische stadspark telt een grote variatie aan planten en bomen uit alle werelddelen. We wandelen over kronkelende parkwegels in de richting van de Grote Markt. Dicht bij de uitgang aan de Parklaan, aan een wandelweg in het park, staat een klassieke buste, het ‘portret van Romain De Vidts’, burgemeester van Sint-Niklaas van 1947 tot 1962. Het beeld is gemaakt in opdracht van het stadsbestuur en uitgevoerd door stadsgenoot Werner Heyndrickx.

De kunstenaar Werner Heyndrickx is een meester in het vervaardigen van realistische portretten. Daarbij weet hij ook het karakter van de geportretteerde uitstekend weer te geven. Onder het beleid van burgemeester Romain De Vidts is de toegang naar het centrum van Sint-Niklaas ontsloten door het aanleggen van de Parklaan. Tegelijkertijd wordt de stad eigenaar van het historische Walburgkasteel en het omliggende park, dat is omgedoopt tot ‘Romain De Vidtspark’.

Werner Heyndrickx is veeleisend bij het tot stand komen van zijn werk. Ieder detail heeft zijn waarde en zijn exacte functie in het geheel. Omwille van dit streven naar perfectie werkt hij steeds met een vaste bronsgieter. Bij al zijn werken hecht hij veel belang aan de patina van het beeld.

HEYNDRICKX Werner (1909-1986)

Werner Heyndrickx is een realistisch beeldhouwer van portretten en figuren. Opleiding aan de Academies van Sint-Niklaas en Antwerpen en aan het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen (atelier E. Wijnants). Leraar beeldhouwen aan de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas en het Hoger Instituut te Antwerpen (1965).
Prijzen : de ‘Godecharleprijs’, de ‘Van Leriusprijs’, de ‘Prijs Doutrolonde de Try’ en de ‘Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Beeldhouwkunst’.

Kunst in de Stad, 13 juni 1987

NOOT: Via de nabijgelegen uitgang van het stadspark bereikt u terug de Parklaan en stapt u richting Grote Markt. Weerom kan u ‘Het Woord’ in al zijn glorie aanschouwen. Wandel nog even op de houten promenade, vanwaar u het beeld en de markt in alle rust en veiligheid kan bewonderen.
( Beschrijving zie p. 53 )