BALLERINA

BALLERINA (MARIETTE TEUGELS)

Ter hoogte van de Hofstraat bevindt zich het beeld ‘Ballerina’. De beeldhouwster, Mariette Teugels, is gefascineerd door de schoonheid van de jonge danseres en wil deze figuur zo realistisch mogelijk weergeven. De jonge danseres buigt haar lenig lichaam diep voorover en bindt op een gracieuze wijze de zijden linten van een van haar dansschoentjes aan. ‘Spitzen’ zijn gemaakt van een leren zooltje, een satijnen of canvas schoentje en een harde neus, ook wel ‘box’ genoemd, die vervaardigd is uit papier-maché en lagen stof. Bij de voorbereiding van haar optreden lijkt de ballerina reeds een danspas uit te voeren. Zij is geconcentreerd bezig. Het strak gespannen haar is geknoopt in een knoetje. De ogen zijn gericht op de punt van haar dansschoentje; de armen vormen een elegante beweging en de benen staan reeds in de klassieke danshouding. De natuurgetrouwe vormgeving van Mariette Teugels wordt zeer gewaardeerd door een ruim publiek.

De realisatie van dit bronzen beeld vergt een degelijke vakkennis. Het levend model kan de voorovergebogen houding niet lang volhouden. Er komen dus foto’s aan te pas. Ook het boetseren kan niet zonder een metalen skelet met de nodige steunpunten. Het mouleren en in brons gieten zijn eveneens een delicate opdracht. Maar het resultaat van al deze inspanningen is een uiterst gratievol, aantrekkelijk kunstwerk.

 

TEUGELS Mariette (1935)

Mariette Teugels leert boetseren en mouleren (in vorm gieten) aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Mechelen (tot 1977). Van 1979 tot 1982: eigen atelier met model in het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen. Teugels is een laatbloeier. Zij start haar artistieke carrière pas op de leeftijd van 47 jaar. Op de Grote Markt staat haar beeldengroep: ‘De Lopers’.

 

Kunst in de Stad, 7 september 1985