ANTON VAN WILDERODE

ANTON VAN WILDERODE (WILFRIED PAS)

Op de hoek van de Collegestraat zien we het portaal van de kerk en het klooster van de paters Recolletten die in 1646 uit Hulst zijn verjaagd. De Recollettenkerk is gebouwd in barokstijl en voltooid in 1696. Later is hier het instituut Sint-Jozef-Klein-Seminarie ondergebracht. In de volksmond spreekt men van “het College” en “de Collegekerk”.

Op deze plaats staat het bronzen beeld van de bekende priester-dichter en schrijver Anton van Wilderode (pseudoniem Cyriel Coupé, 1918-1998).  Als leraar in dit college oefent hij een niet te onderschatten invloed uit op generaties intellectuelen uit onze regio en ver daarbuiten. Als vertaler van Vergilius, als dichter, schrijver, spreker, medewerker aan de IJzerbedevaarten en aan de schoolradio is hij een markante persoonlijkheid binnen het Nederlandstalig cultuurlandschap. Anton Van Wilderode overlijdt tijdens het ontwerpen van het beeld.

 De beeldhouwer toont de dichter zittend aan een schrijftafel. Hij kijkt ietwat dromerig maar toch met een scherpe blik in de richting van de markt. In de linkerhand houdt hij zijn onafscheidelijk sigaartje. Anton van Wilderode wordt hier herkenbaar geportretteerd, niet zozeer als een heroïsche figuur in de Vlaamse literatuur maar als een intelligent en gevoelig mens. De beeldhouwer ontmoet de schrijver één keer tijdens zijn laatste levensjaar. Voor de verdere uitvoering van het beeld dient hij zich te beroepen op fotomateriaal. Beeldhouwer Wilfried Pas heeft een nieuwe techniek aangewend bij het realiseren van zijn beelden. Door gebruik te maken van siliconen wordt de gietvorm veel flexibeler. Het resultaat lijkt een schets in klei te zijn, zodat men bijna vergeet dat dit levensechte portret in brons is gegoten. De figuur rust op een soort ruwe rotsformatie en vormt daarmee één geheel. Zo krijgt deze eerder klassieke voorstelling een verrassend moderne allure. Het contrast tussen ruwe en afgewerkte bronspartijen maakt het werk zeer expressief en specifiek herkenbaar.

  

PAS Wilfried (1940-2017)

Wilfried Pas volgt een opleiding aan Sint-Lucas te Brussel, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, waar hij professor beeldhouwkunst wordt. In 1966 wint hij de Prijs ‘Berthe Art’ en in 1984 de ‘Eugène Baieprijs’. Hij werkt samen met Fred Bervoets, Walter Goossens en Jan Cox en vormt met hen de kern van de galerij De Zwarte Panter in Antwerpen. Wilfried Pas is aanvankelijk werkzaam als tekenaar, etser en zeefdrukker. Met zijn expositie van bronzen beelden in 1972 verrast hij de kunstliefhebbers met een bizarre reeks vreemde wezens. Sinds 1992 maakt hij standbeelden van Vlaamse auteurs, onder meer van Willem Elsschot, Paul van Ostaijen, Herman Teirlinck, Karel Van de Woestijne, Gerard Walschap, en ook een beeld van Koning Boudewijn, Koning Albert II en Koningin Paola.

 

Kunst in de Stad, 12 december 1998