MEISJE MET ZOMERHOED

MEISJE MET ZOMERHOED (ALBERT TERSAGO)

Voor Albert Tersago is de waarneming primordiaal, zowel van de visuele als van de emotionele werkelijkheid.  Hierbij betekent de mens in al zijn facetten een onuitputtelijke bron van inspiratie.  Om zijn waarneming  beeldend vorm te geven hecht Tersago groot belang aan het metier.  Doorheen de jaren verdiept hij zich in de geheimen van de materie om zijn artistieke kunde te vervolmaken.

Uit een aantal beelden spreekt het ideaal van de klassieke schoonheid. Andere beelden doen eerder modern aan doordat de strikte realiteit plaatsmaakt voor vereenvoudiging en  stilering.

Met volle teugen genieten van het leven, daar gaat het over in het beeld: een onbevangen vrouw, jong en fris, luierend in de zomerzon. Naakt, zonder enige vorm van erotiek, enkel getooid met een zomerhoed, die versierd is met fleurige bloemen. Het beeld spreekt voor zich: een onbekommerd figuur, vervuld van jeugdig optimisme. Zo geeft de kunstenaar aan ieder van ons een goed gevoel om de dag door te komen.

 

TERSAGO Albert (1947-2019)

Beeldhouwer. Opleiding aan het Hoger Sint-Lucasinstituut te Gent (1968-1971) en aan de Academie te Antwerpen (1971-1973); aan het Hoger Instituut te Antwerpen onder leiding van beeldhouwer Mark Macken (1973-1974).  Leraar beeldhouwen en toegepaste beeldhouwkunst aan de Academie te Sint-Niklaas (1975-1985). Rijksinspecteur beeldende kunsten (1985-2011).

‘Prijs Van Lerius’ voor figuurboetseren. Laureaat van de ‘Prijs Rembrandt Bugatti’. ‘Prijs Bank van Parijs en de Nederlanden’ voor figuurtekenen.

 

Kunst in de Stad, 15 september 2001