CONTEMPLATIE

CONTEMPLATIE (WERNER HEYNDRICKX)

 

Vooral in de vroege werken van Werner Heyndrickx voelt men nog heel duidelijk de invloed van zijn leraren Dupont (schilderachtig boetseren) en zeker van Ernest Wijnants (de feeling voor het beeldhouwen). Bekijken we even zijn apostelbeelden voor de Christus Koning-kerk. Hierin zien we nog heel duidelijk ‘de hand van de meester’ Wijnants in een herleiding van het beeld tot een aantal strak gestileerde vlakken gevormd door de lange verticale plooien. Ook in zijn beeld Contemplatie uit 1935 en Familie zien we deze stilering.

Opvallende kenmerken van Heyndrickx’ werk zijn de ietwat koele afstandelijkheid in zijn gebeeldhouwde figuren, maar vooral zijn scherpe waarneming en de trefzekere gelijkenissen bij zijn portretten.

Hij nam deel aan heel wat tentoonstellingen in binnen- en buitenland te Antwerpen, Gent, Luik, Namen, Parijs, Praag en Bratislava.

De stad Sint-Niklaas heeft een aantal werken in bezit. Om er maar enkele te noemen: De breister – Brons – 116 x 36 x 42, De wever – 126 x 51 x 37, Kinderkopje – Borstbeeld van gips – 38 x 21 x 19 en o.a. borstbeelden van Frans Bogaerts – Gebronseerde gips – 52 x 39 x 63en Jef Nijs – Brons – 32 x 22 x 25.

In Stekene is het heraldisch leeuwtje op de schandpaal van zijn hand.

Kunst In De Stad Vzw, ‘toont’ van deze beeldhouwer een aantal werken.

Contemplatie

Beeldhouwwerk uit brons - 100 x 40 x 40 – Ged. 1935. Puyvelde - Kerk.Vrouwkerk. De verklaring uit Van Dale Woordenboek typeert dit beeld: ‘Vrome overdenking , beschouwend…’

 

Kunst in de Stad, 01 september 1984