MARIABEELD

MARIABEELD (FRANS VAN HAVERMAET)

Wandel nu verder in de richting van de academie en steek daar de straat over. In de buurt van de schoolingang, links van de ingang van Wzc ‘Het Hof’, bevindt zich een neoklassiek Mariabeeld in Franse zandsteen. Het dateert uit de late negentiende eeuw (1876). Oorspronkelijk stond het beeld boven de hoofdingang van de school Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie in de Plezantstraat. Ten gevolge van de verbouwingswerken aan de schoolpoort moest het beeld een andere bestemming krijgen.  In overleg met de congregatie kreeg het beeld, dat aan Kunst in de Stad was geschonken, een zinvolle plaats in de Hofstraat.

Boeiend is dat dit Mariabeeld een variant is van het vergulde torenbeeld van de nabijgelegen Onze-Lieve-Vrouwkerk, dat door dezelfde kunstenaar is ontworpen. Vanop de zitbank kan de toeschouwer ook het Mariabeeld van de Onze-Lieve-Vrouwkerk bewonderen.

De gekroonde Maria is gezeten met het kind op haar schoot. De toeschouwer kijkt haar enigszins van onderuit aan. Het kind Jezus heeft een globe met een kruis in de hand en maakt een zegenend gebaar. De christelijke boodschap is duidelijk: de opdracht van Jezus is de verlossing te brengen voor de hele mensheid.

Dit traditioneel religieus gegeven is door de beeldhouwer uitgewerkt op een weelderige manier. Op een bijna barokke wijze drapeert hij het wijde gewaad met diepe plooien. Ook het kind is op die manier gekleed en heeft bovendien een weelderige haardos vol krullen. De beeldhouwer geniet van het spel van licht en schaduw. De personages zelf stralen rust en waardigheid uit.

Andere werken van Frans Van Havermaet zijn te bezichtigen in het stadhuis van Sint-Niklaas. De vier zittende leeuwen op de trappen van het Stadhuis, de bronzen beelden ‘La couturière’ en ‘Le sculpteur’ en de plaaster van het grote Mercatorbeeld zijn alle van de hand van Frans Van Havermaet. In de Onze-Lieve-Vrouwkerk is, achteraan links, een monumentale piëta te bewonderen.

 

VAN HAVERMAET Frans (1828-1899)
Frans Van Havermaet is een zeer productief beeldhouwer in de neoklassieke traditie. Opleiding aan de academies van Sint-Niklaas en Antwerpen (1859-1864). Broer van kunstschilder en portrettist Piet Van Havermaet. Werken in Sint-Niklaas, Gent en Brussel. Bekend zijn het vergulde Mariabeeld op de toren van de neobyzantijnse Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk, gemaakt in geslagen koperplaat (6 meter hoog en 1,5 ton zwaar) (1896) en het grote standbeeld van Gerardus Mercator in de hal van het stadhuis van Sint-Niklaas. Het originele beeld in brons staat in het centrum van Rupelmonde, Mercators geboorteplaats.

 

Kunst in de Stad, 5 december 1998