DE LOPERS

DE LOPERS (MARIETTE TEUGELS)

De bronzen beeldengroep ‘de Lopers’ is het eerste en tevens een van de meest populaire werken die Kunst in de Stad heeft aangekocht (1980).

Dit dynamisch kunstwerk valt van meet af aan in de smaak bij jong en oud. Drie jonge lichamen in beweging, elegant en soepel, gespannen en geconcentreerd op de inspanning. Welk doel hebben ze voor ogen? Welke toekomst wacht hun? Het blijven open vragen. De kijker is evenwel gecharmeerd door de levenskracht die de rennende jonge mensen uitstralen.

De vrij realistische uitbeelding is een antwoord op het negativisme van de zestiger jaren van vorige eeuw. Tevens zet ze zich af tegen de conceptuele en anti-esthetische stromingen in de kunst van die jaren. Toch valt deze vormgeving niet onder de klassieke beeldhouwkunst te klasseren. De kunstenares creëert volgens eigen inzicht een stijl die zowel nieuw, eigentijds als tijdloos kan worden genoemd.

De beeldhouwster gebruikt hier de techniek van de verloren was. Ze bouwt het beeld eerst op in klei. Daarna giet zij de vorm, eerst negatief en daarna positief, zodat zij een model in gips verkrijgt. Dit model wordt verder verfijnd. Hierna is het de bronsgieter die opnieuw een negatief maakt. Dat belegt hij met was en voorziet het geheel van giet- en verluchtingskanalen. Vervolgens wordt de was uitgestookt. Dan is het beeld klaar om in brons te worden gegoten.

 

TEUGELS Mariette (1935)

Mariette Teugels leert boetseren en mouleren (in vorm gieten) aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Mechelen (tot 1977). Van 1979 tot 1982: eigen atelier met model in het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen. Teugels is een laatbloeier. Zij start haar artistieke carrière pas op de leeftijd van 47 jaar.

Op de Grote Markt staat haar beeldengroep: ‘De Lopers’.

 

 

 

Kunst in de Stad, 14 juni 1980