HEMELBOOG

HEMELBOOG (HUGO KAIRET)

Dit vierkant monument werd in 2011 geïnstalleerd op Ten Bos. Wandelaars kunnen door het ruim vier meter hoge kunstwerk, vervaardigd uit inox, lopen. Door diverse kijkvensters heeft men dan een uitzicht op de kerk en omgeving. De kunstenaar leidt de aandacht van de kijker in een welbepaalde richting zoals een schilder of fotograaf delen van een landschap uitkiest en kadert. De belangrijkste jaartallen over de bouw van kapel en kerk zijn in het kunstwerk gegraveerd. Hiermee vertelt de kunstenaar op een eigentijdse manier de geschiedenis van deze site.

HUGO KAIRET

Hugo Kaïret is geboren te Haasdonk op 25 januari 1953.

Vanaf 2008 volgt hij hedendaagse beeldhouwkunst in het atelier van Niko Van Stichel in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas. In dat atelier kan hij creatief bezig zijn met allerlei materialen. Zijn inspiratie haalt hij uit belangrijke elementen uit zijn voorgeschiedenis: natuur, muziek en wiskunde. Het beeldend werk van Hugo Kaïret is het resultaat van de wiskundige ontleding van een natuurlijk fenomeen, verwerkt in een harmonieuze vorm.

In 2011 spreekt de dorpsraad van Nieuwkerken-Waas de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas aan voor het ontwerpen van een kunstwerk. Hugo dient ook een ontwerp in en met succes. Zijn ontwerp 'Hemelboog' wordt verkozen. Op 10 december 2011 wordt zijn kunstwerk geïnstalleerd en officieel ingehuldigd onder massale belangstelling op het dorpsplein Ten Bos in Nieuwkerken. Een monumentaal kunstwerk in inox van ruim 4 meter hoog, 3 meter breed en 1300 kg waarin de geschiedenis van Nieuwkerken is verwerkt. Hugo ziet het kunstwerk als een ontmoetingsplaats en een herkenningspunt voor mensen die het dorpsplein bezoeken. Wanneer je door de 'Hemelboog' wandelt krijg je diverse kijkvensters op de kerk en omgeving. Amper vier dagen na deze inhuldiging geeft Hugo zijn laatste les wiskunde...

Ten Bos Nieuwkerken, 10 december 2011